Co stanie się z Twoimi zdjęciami, jeśli wyłączysz Zdjęcia iCloud, ale włącz je ponownie?

Zdjęcia iCloud to świetny sposób na dostęp do wszystkich multimediów na wszystkich urządzeniach oraz w witrynie iCloud.com. Niektórzy uważają, że nie spełnia ich potrzeb i chcą go wyłączyć, ale martwią się o potencjalny przypadek brzegowy, opisany w następujący sposób:

  1. Wyłączają Zdjęcia iCloud na swoich urządzeniach Apple i zachowują obrazy i filmy w zależności od miejsca. To odłącza ich biblioteki zdjęć na urządzeniach z synchronizacji iCloud między nimi oraz między nimi a iCloud.com.
  2. Wchodzą na iCloud.com i usuwają obrazy.
  3. Nieumyślnie Zdjęcia iCloud są ponownie włączane na urządzeniu.

Czy krok 3 spowoduje, że obrazy usunięte z iCloud.com w kroku 2 zostaną również usunięte z przypadkowo ponownie aktywowanego urządzenia w kroku 3? Apple nie dokumentuje tego konkretnego przypadku, ale odpowiedź najwyraźniej brzmi „nie”. iCloud nie przechowuje żadnych danych dotyczących usunięcia, które zostały zastosowane, gdy synchronizacja zostanie ponownie włączona.

Weź pod uwagę, że usuwanie multimediów w Zdjęciach iCloud bardziej przypomina 

ruchome media. Oznacza to, że gdy usuniesz obraz lub wideo za pośrednictwem iCloud Photos w iOS, iPadOS lub macOS lub na iCloud.com, otrzymasz ostrzeżenie, które wygląda mniej więcej tak (lub w liczbie mnogiej):

Usunąć 1 element ze wszystkich swoich urządzeń? Ten element zostanie usunięty ze Zdjęć iCloud na wszystkich Twoich urządzeniach.

To ostrzeżenie wygląda na to, że zaraz stracisz przedmiot, ale Zdjęcia w rzeczywistości przenoszą go do zbiornika oczekującego na usunięcie.

Jednak tak się nie dzieje. Zamiast tego natywna aplikacja Zdjęcia lub aplikacja internetowa przenosi usunięte elementy do folderu Ostatnio usunięte. Po około 30 dniach są automatycznie usuwane. (Możesz przejść do opcji Ostatnio usunięte, wybrać elementy i natychmiast je usunąć, a od tego momentu nie można ich odzyskać).

Gdy ponownie włączysz Zdjęcia iCloud na urządzeniu, przez pomyłkę lub zamierzenie, iCloud połączy zdjęcia i filmy między Twoimi urządzeniami i witryną iCloud.com, tworząc nadzbiór wszystkich obrazów.

Ten artykuł na temat Maca 911 jest odpowiedzią na pytanie zadane przez Dana, czytelnika Macworld.

Zapytaj Maca 911

Przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań wraz z odpowiedziami i linkami do kolumn: przeczytaj nasze super FAQ aby sprawdzić, czy Twoje pytanie jest objęte. Jeśli nie, zawsze szukamy nowych problemów do rozwiązania! Wyślij swoje e-mailem do [email protected], w tym odpowiednio zrzuty ekranu i czy chcesz użyć swojego imienia i nazwiska. Nie na każde pytanie uzyskamy odpowiedź, nie odpowiadamy na e-maile i nie możemy udzielić bezpośrednich porad dotyczących rozwiązywania problemów.

  • Jan 20, 2022
  • 76
  • 0
instagram story viewer